Lood-, zink en koperwerk

Lood-, zink- en koperwerk zijn belangrijke disciplines binnen het ambachtelijke leidekken. Deze natuurlijke materialen vallen onder de bodemschatten met een lange levensduur, net als leien. De perfecte match voor het maken van waterdichte aansluitingen rondom dakvlakken en gevels dus.

De bij onze vereniging aangesloten leidekkersbedrijven zijn allround. Hun kennis, kunde en ervaring bieden zekerheid van gedegen advisering en deskundige uitvoering. De liefde voor het materiaal en passie voor het vak brengen zij zorgvuldig over op de volgende generatie ambachtslieden.

Lood

Dit van origine flexibele en ijzersterke materiaal wordt al eeuwenlang toegepast, ook ter ondersteuning van het leiwerk. Bovendien is lood 100% recyclebaar en heeft het, mits deskundig toegepast, een zeer lange levensduur.

Deze discipline binnen het vak past de ambachtelijke leidekker als een handschoen.

Zink

Zink wordt van oudsher aangewend voor goten, afvoerpijpen en vergaarbakken. Ook hier krijgt de leidekker veelvuldig mee te maken. Tegenwoordig wordt het zink vaak fabrieksmatig gezet en afgekort. Ideaal als er meters gemaakt moeten worden. Zeker nu zink nieuwe populariteit geniet en moderne verschijningsvormen kent.
De ambachtslieden binnen de leidekkersbedrijven zorgen echter waar nodig met uiterste precisie voor maatwerk.

Koper

Zolang de mensheid over koper beschikt, wordt het gebruikt ter versiering van onder meer gebouwen. Het materiaal varieert in uitstraling van glimmend rood, tot bruin naar uiteindelijk geoxideerd groen. De lange levensduur van het materiaal vraagt om zeer doordachte uitvoering tijdens de verwerking. Koperslagers zijn binnen leidekkersbedrijven van een unieke orde.